2020-05-12

Lucinda Riley – A ​hét nővér (A hét nővér 1.)

Lucinda Riley – A ​hét nővér (A hét nővér 1.) könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló
FÜLSZÖVEG: Maia és öt nővére a nevelőapjuk halála után összegyűlik a Genfi-tó partján álló gyermekkori otthonukban. Pa Salt, a különc milliárdos mindannyiukat kisgyermek korukban fogadta örökbe, így semmit sem tudnak a vér szerinti szüleikről. Az apjuk végrendelete azonban arra ösztönzi őket, hogy derítsék ki, honnan származnak. Egy-egy titokzatos tárgyat kapnak örökségül, és egy földgömböt, amelyről leolvashatják a születési helyük koordinátáit. Maia megkezdi a kutatást a családja után, és hamarosan a világ másik felén, egy omladozó brazil villában találja magát. Az épületben megsárgult levelekre bukkan, amelyekből egy nyolcvan évvel korábbi, tragikus szerelem története bontakozik ki.

1927, Rio de Janeiro. Amikor a kávékereskedelemből meggazdagodott Antonio Bonifacio szeretné beházasítani az egyetlen gyermekét a riói arisztokráciába, a szenvedélyes Izabela kikönyörgi, hogy az eljegyzés után, de még az esküvő előtt hadd utazzon el Párizsba az egyik barátnője családjával. A lányt hamar magával ragadja a Montparnasse művésznegyedének pezsgő forgataga, de arra ő sem számít, hogy egy szobrásszal való véletlen találkozás gyökeresen felforgatja majd az életét.

Lucinda Riley A hét nővér-sorozat első kötetében mesterien szövi össze két fiatal nő történetének szálait, akik egy számukra idegen, mégis vonzó városban az őket foglalkoztató kérdésekre keresve a választ, gyógyírt találnak a lelki sebeikre, és felfedezik az élet szépségét.

INFORMÁCIÓ:
Kiadó:GENERAL PRESS KIADÓ
Oldalak száma:483
Borító:FÜLES, KARTONÁLT
Súly:416 g
ISBN:9789636439187
Nyelv:MAGYAR
Kiadás éve:2020
Fordító:Kiss Ádám

SZERINTEM: Viszonylag sok éven keresztül teljesen elkerültek az olyan történetek, melyekben több köteten keresztül követhetjük végig egy család történetét, és ahol minden könyvben más-más szereplőt ismerhetjük meg jobban. Idén tavasszal viszont rögtön két ilyen sorozat is a kezembe akadt – A hét nővér és a Berlin nővérei sorozat –, és a kezdetleges szkepticizmusom és értetlenségem után igazán megszerettem ezt a műfajt is.

A hét nővér ugyanis könyv a könyvben, ami nekem nagyon furcsa volt, a kíváncsiságom pedig túl nagy volt ahhoz, hogy eleinte igazán élvezni tudjam a múltbéli eseményeket, melyek egyébként a történet és a főszereplő, Maia életének alapjait adják. A hét nővér volt az ismerkedés, a tanulás fázisa, és a végére igazán meg tudtam kedvelni Belt is.

(…) a gyász az itt maradottakról szól. Rólunk. Saját magunkat és a veszteségünket siratjuk. És emiatt nem kell bűntudatot érezned.

→ ezt a bejegyzést már az új blogomon, a gyorgytekla.hu-n is olvashatod!

A hét köteten átívelő családregény-sorozat alapja a hat nővér nevelőapjának, Pa Saltnak a halála, aki a lányoknak, nőknek alig árult el valamit a múltjukból. Ezzel nem is volt problémájuk, ám halála után a család ügyvédje mindenkinek átad egy-egy levelet, és a kertben újonnan felállított armilláris gömbbe vésett koordináták alapján ha szeretnék, felfedezhetik, hogy kik is ők valójában. A történet másik érdekessége, hogy a Plejádok hét nővéréről kapták a nevüket (magyarul talán Messier 45-ként hivatkoznak rá, de ebben nem vagyok teljesen biztos), tehát az asztrológia és a spiritualitás szelleme is ott lebeg a regények fölött, noha véleményem szerint ez csak a sorozat legvégén fog kiderülni.

Maia, a szépség; Ally, a vezető; Csillag, a békéltető; CeCe, a gyakorlatias; Tiggy, a gondoskodó és Electra, a kiszámíthatatlan.

A könyvek különálló történetek, de mégis azt mondom, hogy érdemes sorrendben haladni, mert például A hét nővérben kap az olvasó magyarázatot a kialakult helyzetre, illetve a többi könyvben visszautalások is vannak az előzőekre, amik viszont sokszor spoileresek is lehetnek.

Az első könyv Brazíliába kalauzol az 1920-as évek végére, és van benne némi Franciaország (nevezetesen Párizs) is, a történet pedig emiatt két idősíkon játszódik, de nem klasszikus váltott szemszögből, fejezetenként elválasztva, hanem sokkal hosszabb terjedelemben bújik meg Izabela története Maia könyvében. Számomra emiatt is volt elsőre zavaró, a végére viszont olyan érzésem volt, hogy rögtön két élettörténetet kaptam egy kötetben, noha ennél nem is lehettek volna különbözőbbek.

Izabela története nagyjából sejthető vagy kikövetkeztethető, de szerintem az ember ezt a műfajt nem is amiatt veszi a kezébe, hogy a szerző a végén egy nem várt fordulattal arcul csapja az embert, és azt mondhassa, hogy hú, ezt sem tudtam kitalálni. Sokkal inkább a korrajz volt számomra érdekes, hogy Riley elég gazdagon írta le a '20-as évek Brazíliáját, Párizsát, nem mellesleg pedig azokat a normákat, amik akkor uralkodtak, és aminek a szellemében Izabela, a múltbéli főszereplő egyáltalán nem tehette azt, amit szeretett volna.

Lucinda Riley, a szerző. Forrás: Writers Write

Mindannyian úgy érezzük, hogy a saját hibánk a legsúlyosabb, mert azt mi követtük el. Mindannyian együtt élünk a tetteink okozta bűntudattal. Különösen, ha olyan sokáig magunkban tartjuk őket, mint te. Itt ülök, és csak szomorúságot érzek, nem helytelenítem, amit tettél. És komolyan úgy gondolom, hogy bárki másnak mondtad volna el a történetet, az ugyanígy érezne. Csak te vádolod magadat. Hát nem veszed észre?

Az első regény végén még inkább a fent leírtakkal "küzdöttem", továbbhaladva az olvasásban felvetődött bennem több másik kérdés is, viszont azt gondolom, hogy ezek a kötetek külön-külön is kikapcsolódást nyújthatnak, összességében pedig elindulhat a tippelgetés, hogy nagy egészében mi kerekedik ki belőle. Viszonylag könnyed olvasmány, amiben van egy jó adag komolyság is, ráadásul nem csak egyetlen család történetébe enged bepillantást.

Leginkább a női olvasóknak ajánlanám, kortól függetlenül, van benne némi romantika, de a fókusz nem ezen van, sokkal inkább egy-egy élettörténeten, vagy a mi lett volna ha-érzésen. Hiszen mi lett volna, ha Pa Salt nem ezeket a lányokat fogadja örökbe, vajon milyen sorsuk lett volna? Vagy akár mi lett volna, ha Izabela nem annyira kitartó, hogy bármi áron elutazhasson Franciaországba?

A hét nővér-sorozat kötetei:

  1. Lucinda Riley: A hét nővér
  2. Lucinda Riley: Viharnővér
  3. Lucinda Riley: Árnyéknővér 
  4. Lucinda Riley: Gyöngynővér 
  5. Lucinda Riley: Holdnővér 
  6. Lucinda Riley: Napnővér

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése