2020-05-21

Lucinda Riley – Viharnővér (A hét nővér 2.)

Lucinda Riley – Viharnővér (A hét nővér 2.) könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló
FÜLSZÖVEG: Ally D'Apliése épp egy viharosan induló szerelem kapujában áll, amikor a nevelőapja haláláról értesül. A nővéreivel a Genfi-tó partján magasodó, gyermekkori otthonukba gyűlnek össze, hogy megemlékezzenek szeretett apjukról, és meghallgassák a végrendeletét. A különc milliárdos, Pa Salt mindnyájuknak egy különleges tárgyat meg egy levelet hagyott örökül, és ennek segítségével, ha a lányok úgy döntenek, közelebb kerülhetnek valódi gyökereikhez.

Allyt egyik tragédia a másikba sodorja, és a kétségbeesett fiatal nő nem lát más választást, mint maga mögött hagyni mindent: Norvégiába utazik, hogy felkutassa a vér szerinti családját.
Mi vár rá a fenséges szépségű országban? Mire jut egy százötven évvel ezelőtti életrajz elolvasása után, amely egy énekesnőről, Edvard Grieg világhírű zeneszerző múzsájáról szól? És milyen, az eddigi életét a négy sarkából kifordító, váratlan felfedezések várnak még rá Bergen festői partjainál?

Lucinda Riley új sorozatának második kötetében egy évtizedeken és Európán átívelő nyomozás történetét meséli el. A letehetetlen családregény főszereplője nemcsak a származásának kérdésére találja meg a választ, hanem azzal is szembesül, hogy az erő nem minden, és hogy élete tragédiái közepette is beteljesedhet a sorsa.

INFORMÁCIÓ:
Kiadó:GENERAL PRESS KIADÓ
Oldalak száma:544
Borító:FÜLES, KARTONÁLT
Súly:470 g
ISBN:9789636439934
Nyelv:MAGYAR
Kiadás éve:2019
Fordító:Szigeti Judit

SZERINTEM: A hét nővér után nem is volt kérdés, hogy folytatom a sorozatot a Viharnővérrel – ami számomra azért is különleges, mert Ally története Norvégiába kalauzolja az olvasót –, nem csak napjainkban, hanem a történelmi szálban is, ráadásul nagy szerepet kap benne a Peer Gynt, Ibsen drámája is. Ugyan utóbbit még nem olvastam (mert az új fordítással sajnos nem kapható már, ami sokkal élvezetesebb és gördülékenyebb, mint a régi), de részleteket hallottam belőle, plusz az elemzés is előkerült órán.

A sorozat egy nagy hatalmas családregény, melynek a darabjai külön-külön is azok, az örökbefogadott nővérek gyökereit mesélik el. Ally történetében is vannak olyan részek, amik nem azok, aminek első olvasásra tűnnek – ez a nagyobb csavar a végén derül ki, ami tulajdonképpen számomra mégsem volt annyira eget rengető – azt hiszem, erre mondják, hogy az utazás a fontos, és nem a megérkezés.

Lucinda Riley, a szerző. Forrás: The Scottish Sun
Lucinda Riley, a szerző. Forrás: The Scottish Sun

Az első részhez hasonlóan a Viharnővérben is előbb Allyt ismerheti meg az olvasó, van némi felvezetés Pa Salt halála utánról, majd pedig abba enged bepillantást Lucinda Riley, hogy Ally mint individuum kicsoda, milyen életet él, és hogyan alakul a sorsa miután meghalt az apja. Míg Maia története a könyv elején kevésbé érződött szívbemarkolónak, addig a Viharnővér már az első egyharmadban letaglózott: Allynek pedig ez volt a döntő lépés, hogy felkutassa a gyökereit Norvégiában.

Ha a jelen eseményeire gondolok, akkor olyan érzésem volt, hogy az élet elvesz, majd pedig ad – lehet, hogy mást, lehet, hogy máshogy, de ad –, sajnos én magam nem mindig tudok ebben hinni, vagy legalábbis nem ilyen pici időintervallumban, viszont a regény szempontjából ez nem is érdekes, mert valahol a happy end keresése a fontos számomra ebben a regényciklusban, még akkor is, ha rázósan juttat el oda a szerző. Ally szála talán egy picit könnyebb, viszont Annáé, az őséé kevésbé: nő létére önálló szeretne lenni, nő létére szeretne ahhoz férjhez menni, akit szeret, még akkor is, ha ő maga is tudja, hogy abban a korban ez kevésbé lehetséges – a problémák pedig itt kezdődnek.

Ha elrugaszkodom a családregény szótól, akkor azt tudom mondani, hogy a regény a regényben szál egy fiatal nő törekvése a boldogságra, az egyenjogúságra, az önállóságra, mindezt egy egészen hányattatott sorson keresztül. Ha pedig innen egyet hátralépek, akkor a család több generációjának küzdelme a talpon maradásért, a boldogságért, mindezt pedig Norvégia és Németország korabeli normái között, átitatva a kultúra, a zene szellemével és szeretetével.

Nem hiszem, hogy a kemény munkát helyettesíti a tehetség. Nézd csak meg a nagyszerű zeneszerzőket: nem elég, ha a fejedben hallod a dallamot, meg kell tanulnod lekottázni és zenekarra hangszerelni. Hosszú évekbe telik, amíg az ember elsajátít és begyakorol egy mesterséget. Biztos, hogy sok millióan vagyunk , akiknek van tehetségük valamihez, de ha nem ápoljuk ezt a képességet, nem tesszük oda magunkat, akkor soha nem tudjuk tökélyre fejleszteni.

Ebben a könyvben nem csak az tetszett, hogy nemzedékek sorsának alakulását olvashattam, hanem az is, hogy a zenészek világába is beleláttatott: tőlem távol áll ez a miliő, nem csak manapság, de a régiekről sem tudok sokat (tulajdonképpen semmit).

Nehéz spoilermentesen írni, már csak azért is, mert tényleg nem szeretném senki élményét elrontani a kedvcsináló bejegyzésben.

Ugyan még csak két kötetet olvastam el, de már kezdek teóriákat gyártani a nagy egésszel kapcsolatosan: szerintem a nővérek hiába származnak a világ különböző pontjairól, biztosan lesz valami más kötelék is közöttük, amihez a kulcs Pa Salt, az apjuk, aki egyébként túl titokzatos, valószínűnek tartom, hogy körülötte is lesz valami rejtély. Ugyan hét nővérről van szó, de a hetedik lányt nem fogadta örökbe az apa, nagyon kíváncsi vagyok az ő kilétére, valahogy túl egyszerűnek érezném ezt az indokot arra, hogy miért vannak hatan, vagy miért ismerik egymást hatan.

A Viharnővérrel kapcsolatosan pedig maguk a lányok – ebben az esetben Ally – is fontos, az ő karaktere, az ő személyisége (a könyv végére pedig a fejlődése) is nagyon szimpatikus volt, akár csak korábban Maia, és azt hiszem innentől lesz ebből a szempontból érdekesebb ez az egész, ugyanis a következő könyv Csillagé, aki talán a kegkevésbé szimpatikus karakter közülük.

Összességében leginkább nőknek ajánlanám ezt a sorozatot – mindenképpen az első résszel kezdve, és sorban haladva –, és azoknak, akik szeretik a rejtélyeket, megoldásokat, a sok visszapillantást, a pici történelmi részleteket, no és nem zavarja őket, hogy egy nagyon hosszú sorozatba kezdenek bele, ami ha kapcsolódik is egymáshoz, mégsem olyan szorosan, mit ahogy megszokhattuk.

A hét nővér-sorozat kötetei:

  1. Lucinda Riley: A hét nővér
  2. Lucinda Riley: Viharnővér
  3. Lucinda Riley: Árnyéknővér 
  4. Lucinda Riley: Gyöngynővér 
  5. Lucinda Riley: Holdnővér 
  6. Lucinda Riley: Napnővér

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése