2020-06-27

Andrew Morton – Meghan [Hollywoodból a Buckingham-palotába]

Andrew Morton – Meghan [Hollywoodból a Buckingham-palotába] könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló, György Tekla, Tekla Könyvei
FÜLSZÖVEG: Amikor Meghan Markle-t és Harry herceget 2016 júliusában egy közös barátjuk bemutatta egymásnak, nem gondolták volna, hogy alig tizenhat hónappal később, 2017 novemberében a románcuk eljegyzéshez, majd 2018 májusában esküvőhöz fog vezetni.

Azóta egyre nő a rajongásunk Meghan iránt, aki szétfeszítette a királyi család avítt kereteit. Szinte mindenben különbözik a Windsor-ház korábbi szemérmes menyasszonyaitól. Meghan magabiztos, karizmatikus és kiegyensúlyozott egyéniség. Az eljegyzésük alkalmával készült interjújuk meghitt és szeretetteljes hangneme éles ellentétben áll Károly herceg és Lady Diana Spencer mesterkélt és hideg párbeszédeivel.

A leendő hercegnőről készült első életrajz írója, Andrew Morton, bemutatja Meghan gyökereit, és részletesen beszámol a gyerekkoráról. Megtudjuk, hogy a Los Angeles-i Valley-ben nőtt fel, egy katolikus leányiskolában tanult, és a szülei korán elváltak. Bepillantást nyerünk a 2013-ban válással végződő első házasságába, és megismerjük a hollywoodi érvényesülésért folytatott küzdelmeit, és a kevert etnikai háttere miatt elszenvedett méltatlanságokat. Majd örülünk, amikor a Briliáns elmék című tévésorozat végre elhozza számára az áttörést, és csodáljuk a humanitárius nagykövetként végzett munkáját - ami Diana hercegnő szenvedélyére emlékeztet. Tudomást szerzünk a két kontinensen zajló királyi románc részleteiről, amelyeket eleinte titokban tartottak, ám végül a világ tudomást szerzett a szenzációs hírről, és Meghan hirtelen a nemzetközi média reflektorfényébe került.

Morton a családtagok, a közeli barátok beszámolóival és még sehol sem publikált fényképek bemutatásával segít nekünk megismerni az igazi Meghant. Kifejti a véleményét arról, hogy eddig milyen hatással volt a leendő hercegnő a Windsor-ház merev hagyományaira, és mit tartogathat még a jövő. Megjelenik a május 19-i esküvő előtt.

INFORMÁCIÓ:
Kiadó:GABO KÖNYVKIADÓ ÉS KERESK.KFT.
Oldalak száma:272
Borító:KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly:586 gr
ISBN:9789634066378
Nyelv:MAGYAR
Kiadás éve:2018
Illusztráció:KÉPEKKEL
Fordító:Dobos Lídia, Gondáné Kaul Éva

SZERINTEM: Nem csak az angol, hanem bármelyik ma is létező királyi család egy nagy misztikum szerintem, ahol a hagyományok és a gyakran több száz évvel ezelőtti normák élnek a mai napig. Ebbe a furcsa rendszerbe házasodott be Meghan Markle, egy elvált, amerikai színésznő, ráadásul félig fehér, félig fekete, szóval gyakorlatilag mindent megtestesít, ami ellen eddig kézzel-lábbal tiltakoztak. Ez a mindig mosolygós, ragyogó nő az, aki mindannyiunk hercegnője lehet, hiszen egy igazi tündérmesébe csöppent. Vagy nem? De ki is ő valójában?

Ha azt mondom, hogy iszonyú részletes ez a könyv, akkor nem túlzok: a legelején Meghan családfáját elemzi a szerző, majd a gyermekkora mozzanatain vezet végig, néha már tényleg kínos részletességgel. Néha zavaró volt, de tulajdonképpen könnyen olvasható a szöveg, így nagyon gyorsan túllendültem ezeken, ám ami első blikkre feleslegesnek érződött, később mégis értelmet nyert, tehát nem feltétlenül tett volna jót a könyvnek a lazaság.

Ugyanis Meghan Markle már gyermekkorában is az egyenlőségért harcolt, lévén kétrasszú: feketének nem elég sötét, fehérnek túl sötét, ráadásul lány. Nem volt rest levelet írni az egyik nagy reklámcégnek, de még Hillary Clinton is kapott tőle pár gondolatot arról, hogy hogyan és mit lehetne változtatni a lányok, nők helyzetével kapcsolatosan. A könyv körülbelül első fele erről szól, hogy honnan jött Meghan, milyen a családi háttere, mi a motivációja, és hogyan kezdte el a színészi karrierjét egyengetni.

Andrew Morton – Meghan [Hollywoodból a Buckingham-palotába] könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló, György Tekla, Tekla Könyvei

A könyves csoportomban azt írtam olvasás közben, hogy igazi reménysugár ez a kötet, mert a szerintem mai elvárásokkal szemben itt van Meghan, aki 35 évesen ért révbe, akkor talált rá a szerelem, akkor változott meg egy csapásra az élete, noha ha nem csak a királyi családot nézzük, akkor is harmincon felül volt, amikor végre olyan szerepet kapott, amiből meg tudott élni, akkor indult be a blogja, és akkor kezdte el a jószolgálati nagyköveti önkénteskedést is. Tudom, hogy manapság már nagyon mások a határok, mint 10-20-30 évvel ezelőtt, de valahogy még mindig tartja magát az a beidegződés, hogy ha 30 éves korodig nem értél révbe, akkor az bizony elgondolkodtató, ebben az életrajzban pedig pont ez körvonalazódik, hogy akkor sincs semmi gond, mert megesik, és nem vagyunk egyformák. Ez egészen önös gondolat és reménysugár, de ahogyan olvastam, örültem annak, hogy nem csak mi, földi halandók küzdünk ezekkel a dolgokkal, nem mellesleg Meghan folyamatosan küzdött, ami szintén egy egészen nagy löketet ad az olvasónak.

A kötet második fele pedig természetesen a Harry herceggel való kapcsolatáról szól, hogy hogyan ismerkedtek meg, hogy hogyan próbálták eldönteni, mi legyen velük a nagy távolság ellenére, majd pedig amikor kitudódott, hogyan küzdöttek a sajtóval. Utóbbi igen elszomorító volt számomra, hiszen Meghant szó szerint szétszedték, hogy biztosan csak egy aranyásó, és nézzük meg hol és hogyan vannak most – noha a könyv még az esküvő előtt jelent meg.

Ebben az életrajzban pedig az sem elhanyagolható, hogy Meghan és Harry kapcsolata hogyan hatott az angol királyi családra: néhány évtizeddel ezelőtt Erzsébet királyné a saját húgának sem engedélyezte, hogy egy elvált férfihoz menjen feleségül, de a saját fiának is megtiltotta az esküvőt és a kapcsolatot az elvált és amerikai szerelmével. 1936-ban pedig Wallis Simpson kavart nagy port, szintén amerikaiként, és szintén elváltként. Meghan ezeket a kétrasszú hátterével is "tetézte", azonban úgy tűnik, a királyi család egy kis késéssel, de igyekszik haladni a korral, vagy legalábbis a mai világban azt közvetíteni, hogy nyitottak, noha ezt nem gondolnám, inkább azt, hogy a frigy megtagadása valóságos sajtókatasztrófával ért volna fel, amihez akár Harry, akár mostanában Andrew botrányai kismiskák lettek volna.

Személy szerint néhány morzsát tudtam eddig Meghan Markle-ről, szóval ez a kötet igazán hasznos és érdekes volt, főleg azzal kapcsolatosan, hogy ki is ő valójában, vagy ki volt, mielőtt találkozott Harryvel. Úgy gondolom, hogy aki szintén nincs képben vele kapcsolatosan, annak remek átfogó ismeretterjesztő lehet, aki pedig megszállottan követi a királyi családot, annak csemege ez a kötet. Nyilvánvalóan illik fenntartásokkal kezelni, hiszen nem maga a hercegné írta, de alapvetően egy pozitív írás, a szerző nem illeti negatív kritikákkal a személyét, ami szintén egy plusz pont.

Nagyon szerettem olvasni ezt a könyvet, és alig várom az újabbakat, mert Meghan személyiségéből sosem elég, a Harryhez fűződő kapcsolata és szerelme pedig szerintem tényleg tündérmesébe illő, még akkor is, ha a férje nem lenne herceg.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése