2020-06-29

Carlos Ruiz Zafón – A ​Köd Hercege (A Köd trilógiája 1.)

Carlos Ruiz Zafón – A ​Köd Hercege (A Köd trilógiája 1.) könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló, György Tekla, Tekla Könyvei
FÜLSZÖVEG: 1943, Spanyolország. A Carver család a háború elől a városból az Atlanti-óceán partjára menekül. Apa, anya, kislány, nagylány és kamasz fiú. Mindenki fél a változástól. Leghamarabb a kislány barátkozik meg a helyzettel, mert érkezéskor már a pályaudvaron a bokájához dörgölőzik egy varázslatos cica.

Ez a macska nem issza a tejet. Hízelegni, dorombolni nagyon tud, de a tejre rá se néz. A pókot viszont levadássza!

Az új házban rejtélyes dolgok történnek. Szinte tapintható a régi tulajdonosok jelenléte. Aztán a múlt ködéből lassan kibontakozik egy ördögi figura: a Köd Hercege, aki minden kívánságot teljesít - de megkéri az árát.

"A Köd Hercegé-t olyan regénynek írtam, amit én is szívesen elolvastam volna tizenhárom-tizennégy évesen, és ami még huszonhárom, negyvenhárom vagy nyolcvanhárom évesen is magával ragad."
Carlos Ruiz Zafón

INFORMÁCIÓ:
Kiadó:EURÓPA KÖNYVKIADÓ KFT.
Oldalak száma:223
Borító:KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly:390 g
ISBN:9789635041732
Nyelv:MAGYAR
Kiadás éve:2020
Sorozat:A KÖD TRILÓGIÁJA
Fordító:Báder Petra

SZERINTEM: Zafón nevét nagyon sokszor láttam már korábban, viszont még semmit nem olvastam tőle A ​Köd Hercege előtt. Ez a regény kissé ifjúsági, de igazán mégsem az – maga a szerző írja az előszóban, hogy lazábbra vette a figurát, de felnőttként is élvezetes lehet. És valóban az volt.

A ​Köd Hercege szerintem nagyon sokban hasonlít Kristina Ohlsson Az üveggyerekek című kötetéhez, hasonlóképp gyerekek a főszereplők, és egy olyan misztikum nyomába erednek, amit a felnőttek nem igazán értenek, viszont ahhoz a regényhez képest ez sokkal sötétebb és borzongatóbb, talán a 12 éves korosztálynak nem is igazán ajánlanám, csak 14-16 éves kortól, mert amíg Ohlsson regénye végére kiderül, hogy egészen ártatlan erőkről van szó, addig Zafón kicsit tovább merészkedett.

→ ezt a bejegyzést már az új blogomon, a gyorgytekla.hu-n is olvashatod!

A kor és a helyszín számomra extra adag varázslatot jelentett, 1943-ban nem voltak még technikai kütyük, és egy kicsit a saját gyerekkoromat juttatta eszembe, amikor a napjaimat kint töltöttem, és nem a laptop előtt. Ugyanakkor adott egy ódon ház, egy szoborcsoport, és természetesen a megmagyarázhatatlan jelenségek is, aminél az American Horror Story első évada is ismerős volt. Ez az egyveleg pedig egy olyan olvasásélményt nyújtott, amin magam is meglepődtem, gyakorlatilag faltam az oldalakat.


Ha életünk kezdetén mindnyájan képesek lennénk megérteni ezt az egyszerű igazságot, a világ nyomorúságainak és gyötrelmeinek nagy része nem következne be. De hát ez az univerzum egyik nagy ellentmondása: csak akkor döbbenünk rá az igazságra, amikor már túl késő. Ez a tanulság.

A spanyol népi hiedelemrendszerrel nem igazán vagyok képben, de ha tippelnem kellene, akkor A ​Köd Hercege ebből építkezhet – no meg nyilván a szerző fantáziájából –, ahol a gonosz karaktere ciklikusan visszatér (Stephen King: Az), viszont ezek az ismerős fogások mégis remek élményt adtak, és egyáltalán nem éreztem azt, mint általában egy hasonló helyzetben, hogy túl sok lenne.

Van olyan, hogy ifjúsági thriller? Ha nincs, akkor is ebbe a kategóriába sorolnám, ugyanis gyakorlatilag ez a könyv hozza az összes elvárást ebben a műfajban, de mégsem annyira durván, ahogyan a kifejezetten felnőtteknek írt regények esetében számítunk rá, ráadásul ahogyan maga Zafón is írja, a felnőtt olvasóknak is tökéletes kikapcsolódást jelent ez a kötet.

Bátran ajánlom mindenkinek nemtől függetlenül, aki szereti a misztikumot és a borzongást, de csak módjával, ugyanakkor a hozzám hasonló, a szerzővel ismerkedő olvasóknak is, mert bevallom, nekem nagyon tetszett nem csak a történet, hanem a stílusa is, így mindenképpen szeretnék még tőle olvasni.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése