2020-06-01

Dallos Zoltán – Alkalmazottból ​Vállalkozó

Dallos Zoltán – Alkalmazottból ​Vállalkozó könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló
FÜLSZÖVEG: "A ​vállalkozói létben és különösen induló vállalkozásoknál vannak borúsabb és derűsebb időszakok, hullámhegyek és hullámvölgyek – ahogy az én sztorimból is látszik majd. Adódhat a kérdés: miért éri meg vállalkozni a nehézségek ellenére? A válaszom egyszerű – és talán számodra is ez jelenti az egyik fő vonzerőt –: a szabadság, amit ez az életforma nyújt, felbecsülhetetlen értékű. Nemcsak a főnök és az alkalmazotti lét kereteinek hiánya felszabadító – a valódi szabadság abban rejlik, hogy vállalkozóként nap mint nap olyasmivel foglalkozhatunk, amit szeretünk.

Valahányszor túljutottam egy-egy nehéz időszakon, mindig azzal a meggyőződéssel tekintettem a jövőbe, hogy érdemes tovább csinálnom, mert ez a szabadság mindent megér. Mindeközben fejlődött a kitartásom és egyre nagyobb hittel vágtam bele az új ötleteim megvalósításába. Vállalkozóként megtapasztaltam, hogy a dolgok mindig alakulnak valahogyan – hogy ha nyitott szemmel és az új lehetőségek iránt fogékonyan járunk a világban, akkor megtaláljuk a vállalkozásunk fenntartásához szükséges jövedelemforrásokat. Talán ezeknek a tapasztalatoknak is köszönhető, hogy egyre többen fogékonyak az általam közvetített szemléletmódra."

SZERINTEM: Manapság nagyon sokan szeretnének vállalkozni, többen, mint valaha – ami nayon jó dolog –, de szerintem rengetegen beleesnek abba a csapdába, hogy nem tudnak mérlegelni, hogy nekik valóban megéri-e. És hogyan is lehetne mérlegelni, ha az ember nem tudja, hogy mik azok a pontok, amiket fontolóra kellene vennie – ebből a könyvből többek között ez is kiderül, minden kezdő vállalkozó, vagy vállalkozáson gondolkodónak nagyon hasznos olvasmány lesz.

Igen, számomra ez volt a könyvnek a legnagyobb értéke, hogy vállalkozni jó – ahogyan a fülszövegben is írja Zoli –, de vajon a pozitív oldalon túl mindenki el tudja viselni a negatívumokat is? Konkrét checklist szerepel a könyvben, pro és kontra érvek, ráadásul ami nagyon szimpatikus volt, hogy nem az a célja a szerzőnek, hogy mindenkit rábeszéljen a vállalkozói létre, sokkal inkább óvatosságra int: vannak, akiknek az alkalmazotti lét passzol jobban, és ezzel sincsen semmi baj, a lényeg az, hogy mindenki azt válassza, ami neki nagyobb biztonságot nyújt. Persze az élethelyzetek változnak, ami most a mérleg egyik nyelve felé billenti az olvasót, lehet hogy pár év múlva a másik irányba terelgeti, ezért is izgalmas ez a dilemma.

Az Alkalmazottból ​Vállalkozó részben személyes történet, sztorizós részekkel, részben pedig szakmai gondolatok arról, hogy a szerző szerint mik azok a dolgok, amik működhetnek. A személyes részek azért tetszettek, mert ebből kiderül, hogy a siker mögött sokszor olyan mélységek, betegségek, fájdalom van, amit nem tudunk, vagy nem akarunk megérteni – utóbihoz nem kell elmenni egy jól menő vállalkozóig sem, elég az általunk használt social mediát megnézni, és rájönni, hogy a nem minden arany, ami fénylik így is értelmet nyer: a szakmai sikerek, egy-egy nagy mosoly, boldogság mögött nem igazán látjuk az izzadságot, amivel eljutott a másik oda, ahol most van.

Kezdő vállalkozóként ugyanakkor hasznos tanácsok is szerepelnek a könyvben, mert ha az ember eljut arra a döntésre, hogy vállalkozni kezd, az remek, de mivel annyira új a szituáció, amibe belecsöppen, így szerintem sokan nem vagyunk tisztában vele, hogy hogyan is kezdjünk neki a tényleges munkának, legyen szó akár vevőszerzésről, akár kapcsolatépítésről.

A könyv viszonylag rövid, a nyelvezete egyszerű, így gyorsan el lehet olvasni – főleg azoknak lehet ez pozitív információ, akik folyamatos időhiányban szenvednek. Ajánlom azoknak, akik ha nem is törik a fejüket vállalkozás indításán, de mégis kíváncsiak arra, hogy mi ez a nagy felhajtás körülötte, azoknak, akikben már felmerült a gondolat, továbbá azoknak is, akik már vállalkozók – különösen, akik nem rég kezdték.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗
2 megjegyzés:

  1. Szia!:) Danis Győzőné vagyok, a youtube-n "beszéltünk", hogy nem neked írtam!:) Most csak jelezd kérlek, hogy jó helyen vagyok-e, és akkor a továbbiakban már tudom, hogy hol "beszélgessek veled"?:) A facebookon is ott vagyok veled és a moly-on is (Adrienn57)

    VálaszTörlés