2020-06-25

Deborah Feldman – Unortodox [A másik út: Hogyan fordítottam hátat a haszid közösségnek]

Deborah Feldman – Unortodox [A másik út: Hogyan fordítottam hátat a haszid közösségnek]  könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló, Netflix
FÜLSZÖVEG: A külvilágtól mereven elzárkózó szatmári zsidó közösség tagjaként Deborah Feldman szigorú szabályok szerint nevelkedett Brooklynban. Előírták számára, mit viselhet, kivel beszélhet, mit olvashat. Az oktatásával alig törődtek, az egyetlen elvárás vele szemben az volt, hogy engedelmes lány és jó feleség váljon belőle. Mindössze tizenhét éves volt, amikor hozzáment a családja által kiválasztott férfihoz, akit alig ismert.

Deborah fuldoklott a mind érzelmi, mind testi értelemben diszfunkcionális házasságban, és a közösségben, amely nagyon szűk teret hagy a nőknek, legyenek bármennyire tehetségesek. Deborah-t pánikrohamok gyötörték, és elképzelése sem volt arról, hogyan enyhíthetne szorongásán.

Kilátástalan helyzetében fokozatosan találta meg a kiutat: miután megszületett a fia, egyre világosabbá vált számára, hogy képtelen megfelelni a haszid zsidó közösség elvárásainak, és maga mögött kell hagynia addigi életét. Egy bátor elhatározással feláldozott hát mindent, amit addig ismert, hogy szabad lehessen, és gyermekét is szabad embernek nevelhesse.

Deborah Feldman kötetének megjelenése óriási vihart kavart, korábbi közössége üldözte és számtalan alkalommal megfenyegette. Ő mégsem bánja, hogy mindenki számára elérhetővé tette történetét, mivel hisz abban, hogy könyvével párbeszédet kezdeményezhet a zárt vallási közösségekben tapasztalható gyakori elnyomásról és bántalmazásról, és hangot adhat azoknak, akikre korábban senki sem figyelt. A könyv alapján készült sorozat 2020 márciusától látható a Netflixen.

INFORMÁCIÓ:
Kiadó:Libri Könyvkiadó Kft.
Oldalak száma:395
Borító:FÜLES, KARTONÁLT
Súly:418 g
ISBN:9789634330271
Nyelv:MAGYAR
Kiadás éve:2020
Illusztráció:FF FÉNYKÉPEK
Fordító:Getto Katalin

SZERINTEM: Végy egy, a nyilvánosságtól elzárkózó közösséget, végy valakit, aki megszökött vagy kivált onnan, és kiteregeti a szennyest, és bingó, kasszasiker! Mindezt mindennemű negatív él nélkül mondom, mert jómagam is rettentő kíváncsi vagyok ezekre a szennyesekre, legyen szó a Deborah Feldman által említett haszid zsidókról, a számtalan észak-koreai menekült memoárjáról, vagy akár az amishokról (bár ez utóbbi témában sajnos még nemigen olvastam).

Tulajdonképpen a haszid zsidókról sem olvastam még, akik – lehet, hogy keverem, elnézést – szatmári zsidók, tehát Magyarországról települtek ki a holokauszt után New Yorkba, és egy Williamsburg nevű városrészben laknak. Röviden és tömören ők azok, akik vitték magukkal a zsidó kultúrát és hagyományokat, amiken szorítottak még kettőt, így külső szemlélőként élhetetlenül konzervatívnak tűnnek – Feldman könyve alapján pedig azok is.

→ ezt a bejegyzést már az új blogomon, a gyorgytekla.hu-n is olvashatod!

Bevallom, először a könyv, aztán a film vagy a sorozat, ez az én kis elvem, de most annyira kíváncsi voltam, hogy először néztem meg a netflixes sorozatot, és utána olvastam el a könyvet. Nagy meglepetésemre ez semmit nem vett el az élményből, ugyanis egy délután alatt befaltam ezt a majdnem 400 oldalt. A sorozat jó, de nagyon sok kérdésemre nem adott választ, leginkább a haszidok dolgaival kapcsolatosan. Borzasztó kíváncsi ember vagyok, vallások terén is, és nagyon érdekelt, hogy például miért kell leborotválni a nők haját, hogy aztán parókát tegyenek rá, ami folyamatos, szóval nem is lehet hajuk. Ilyen és ehhez hasonló "apróságok", amik a könyvből tökéletesen kiderültek, sőt, nagyon sok más szokás és rituálé is a könyv alapján mutatkozott csak meg, vagy akár az, hogy mit miért tesznek.

A könyv a sorozattal ellentétben csak a múltról szól (és ahogy láttam, jövőre jön magyarul az Exodus, ami a közelmúltat mutatja be, a sorozat szerinti berlini új életet), részletesebben ír arról, hogy hogyan nevelkedett, hogyan döntöttek vele kapcsolatosan mindenben elsősorban a nagyszülei, majd a közösség, sőt, ami megdöbbentő, hogy ebben a közösségben a nők csak másodlagosak, nincs joguk semmibe beleszólni, nem hogy a közösséget érintő kérdésekbe, de olyan alapvető dolgokba sem, hogy hogyan rendelkezzenek a saját testükkel. Deborah-t belekényszerítették egy házasságba, és noha a gyerekkora is érdekes volt, de ennek a házasságnak a története méginkább: két ember, akiknek 17 évesen fogalmuk sincs arról, hogy mit keresnek egymás mellett, egyáltalán nem illenek össze, de a nagy konzervativizmus miatt a lány még azt is tagadja, hogy neki lenne vaginája. Innentől kezdve a szexuális életük sem csak rájuk tartozik, Feldman anyósa folyamatosan inforálva van, és folyamatosan "jó tanácsokkal" látja el a lányt, akinek a haszidok szerint az elsődleges feladata a gyerekszülés, semmi több.

Ezek a része felértek egy kultúrsokkal, hogy a 21. században van, ahol tényleg így élnek emberek, ugyanakkor felemelő és reményt keltő is volt a könyv, ahogyan Feldman fokozatosan ébred rá arra, hogy ő nem tud, és nem is akar így élni. A sorozatból nagyon sok dolog kimaradt, a könyvben például az is kiderül, hogy elkezdett főiskolára járni, és olyan megbotránkoztató lépéseket is tett, mint hogy a hosszú szoknya helyett farmert húzott. Ezek az apró ráébredések voltak számomra a legpozitívabb részek abból a szempontból, hogy van remény és van kiút azoknak, akik ténylegesen ki szeretnének lépni egy ilyen szekta jellegű közösségből.

Íme ez a könyv, ami azt hiszem nagyon sokunknak nem csak lenyűgöző, hanem hasznos is lehet: vannak helyzetek, amikor nem gondolunk bele abba, hogy mennyire szerencsések vagyunk, főleg mi nők, hogy oda megyünk akkor és azzal, ahová és akivel akarunk, azt veszünk fel, amit csak szeretnénk, és úgy hordjuk a hajunkat, ahogyan kényelmes. Apróságok, alapvető dolgoknak tűnnek, ám mégis itt a bizonyíték, hogy sok nőnek ezek elképzelhetetlen dolgok. Álljunk meg egy pillanatra, és gondoljunk bele, hogy mennyire szerencsések vagyunk a szabadságunkért...

Deborah Feldman könyve, az Unortodox egy olyan világot mutat be, ami szívszorítóan szomorú, de mégis a könyv számomra egyik legerősebb üzenete az volt, hogy van kiút, van lehetőség változtatni, még akkor is, ha nagyon nehéz. Nem utolsó sorban pedig olyan dolgokat ír le, ami azt hiszem mindannyiunknak érdekes lehet függetlenül attól, hogy vallásosak vagyunk-e, vagy sem, hiszen az ember kíváncsi lény, akit mindig érdekel, hogy mi történik egy olyan világban, ami teljesen elzárkózik a külvilágtól.

Ha láttátok a netflixes sorozatot, és tetszett, akkor azért ajánlom a könyvet, ha nem láttátok, de szerettek olyan közösségekről és kultúrákról olvasni, amik ennyire elzárkózva élnek, akkor azért ajánlom. Nemtől és kortól függetlenül mindenkinek letehetetlen olvasmány lehet, aki akár egy picit is érdeklődik a téma iránt.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése