2020-06-29

Joanne Ramos – A ​Farm

Joanne Ramos – A ​Farm könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló, György Tekla, Tekla Könyvei
FÜLSZÖVEG: "Az élet jövedelmező biznisz, amíg betartod a szabályokat."

A New York állambeli Hudson-völgyben egy minden létező kényelemmel felszerelt luxuswellnessközpont bújik meg: bioétrend, személyi edzők, napi masszázs - mindez ingyen. Mi több, komoly pénzt kap, aki itt tölti az idejét - többet, mint amiről valaha is álmodott.

Hogy mi benne a csapda? A vendég kilenc hónapon át nem hagyhatja el a létesítményt, minden lépését felügyelik, el van zárva a külvilágtól és korábbi életétől erre az időre, amíg ő mindent annak rendel alá, hogy megszülje a tökéletes kisbabát. Valaki másnak.

A Farm sodró lendületű, provokatív, szívszorító olvasmány, a végletekig viszi az anyaságról, pénzről, értékrendekről való gondolkodást, és alapvető kérdéseket tesz fel arról, mekkora áldozatra hajlandók a nők azért, hogy jobb jövőt biztosítsanak maguknak és szeretteiknek.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó: PARK KÖNYVKIADÓ KFT.
Oldalak száma: 436
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
Súly: 402 g
ISBN: 9789633554975
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019
Fordító: Csonka Ágnes

SZERINTEM: Az idei tavasz nagy durranásának ígérkezett A Farm, részben a témája miatt, részben pedig azért, mert az első kritikák A Szolgálólány meséjéhez hasonlították – megjegyzem alaptalanul, és ha tippelnem kellene, akkor emiatt is csalódtak sokan olvasás közben, mert fals elvárásokkal vették kézbe a könyvet. Igen, én is, és viszonylag sok időt hagytam magamnak, hogy leülepedjen a dolog.

A regény első fele viszonylag könnyen csúszott, és egészen jól el tudtam vonatkoztatni Atwood történetétől, aztán a második fele elkezdett döcögni, és még mindig nem tudom eldönteni, hogy azért, mert túlságosan bő lére lett eresztve, vagy azért, mert pont abban az időszakban próbálkoztam zöld ágra vergődni A Farmmal, amikor beütött a krach a világban, így nálam is.

A könyv egy olyan létesítményről szól, ahol béranyák hordják a világ leggazdagabb és legbefolyásosabb nőinek gyermekeit, akár azért, hogy ne kelljen megállniuk a munkában, akár azért, mert a biológiai órájuk ütött – tulajdonképpen nem is ez a lényeg, hiszen a gazdagok mindent megengedhetnek maguknak, a béranyának jelentkező fiatal lányok pedig a busás fizettség miatt talpra tudnak állni, vagy el tudnak menni egyetemre, igazán hétköznapi dolgokról álmodnak.

A Farm szereplői olyan nők, akik próbálnak a férfiak uralta világban kitűni, vagy pedig Amerikában külföldiként megvetni a lábukat: a főszereplők Fülöp-szigetekiek, akik bevándorlóként sok jóra nem számíthatnak alapvetően. Számomra ez volt az egyik központi üzenete a könyvnek, hogy ha nem vagy kiváltságos helyzetben, akkor nagyon sok dologról le kell mondanod, és nagyon sok olyan kompromisszumot kell kötnöd, amiket alapesetben nem tennél meg, itt pedig elgondolkodtató az is, hogy tényleg mennyit számít, hogy a Föld mely részén születünk, ezzel tudtunkon és akaratunkon kívül vagy előnyből, vagy hátrányból indulunk.

Ő még sosem araszolt el a szakadék széléig, nem nézett farkasszemet a halállal. Ő nem érzékeli, hogy az élet, az élet élésének aktusa vakítóan, szemkápráztatóan bátor tett – és törékeny is. Elég ha egyetlen gally elroppan az erdőben. Egyetlen mutáns sejt is elég.

A Farmon lévő szigorú szabályok engedhetnek szerintem sokakat arra következtetni, hogy ez egy disztópia, pedig tulajdonképpen nem az: valamilyen szinten napjainkban is működik a béranyaság intézménye, a béranyákra vonatkozó szabályok pedig csak elsőre tűnnek nayon szigorúnak és vállalhatatlannak, hiszen várnadósként talán még fontosabb az egészséges táplálkozás, a mozgás mindig jót tesz, és a különböző betegségek, fertőzések elkerülése is fontos, igazából mind-mind olyan szabály, ami nem terhesként is megfontolandó, aki pedig babát vár, annak fokozottan követendő.

A könyv vége csalódás volt számomra – megint csak az elvárások –, bíztam egy boldogabb jövőképben a szereplőkkel kapcsolatosan, bíztam benne, hogy végül mindenki szabad lehet azon a módon, ahogy én értelmezem a szabadságot, bár ez is csalóka, hiszen ez is relatív.

Bízom benne, hogy akik a jövőben gondolkodnak azon, hogy elolvassák ezt a regényt, azok nem esnek azoknak az elvárásoknak a csapdájába, amibe én estem, vagy talán egy szerencsésebb időszakban olvassák ezt a történetet. Mert érdekes, fontos, és sokat lehet gondolkodni egy Fülöp-szigeteki nézőponton (azaz egy olyanon, ami iszonyú távol áll tőlünk), egy kicsit beleláttat a nagy amerikai álomba, és annak a hajkurászásába, vagy abba, hogy nőként mennyire nehéz helyt állni, legyen az ember cégvezető vagy napszámos.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése