2020-06-20

Joe Navarro – A ​testbeszéd kézikönyve [Rejtett kommunikáció A-tól Z-ig]

Joe Navarro – A ​testbeszéd kézikönyve [Rejtett kommunikáció A-tól Z-ig] könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló
FÜLSZÖVEG: A Beszédes testek és a Veszélyes személyiségek szerzőjének új könyve

"Ha a nyelvet azért kaptuk, hogy eltitkolhassuk a gondolatainkat, akkor a mozdulatok célja a gondolatok leleplezése."
John Napier

Joe Navarro egész életét azzal töltötte, hogy másokat tanulmányozott. Az FBI különleges ügynökeként huszonöt éven keresztül dolgozott kémekkel és veszélyes bűnözőkkel mint a nem verbális kommunikáció szakértője. Nyugdíjba vonulása után szakértelmét tanácsadóként kamatoztatta, a mai napig előadásokat tart és nemzetközi sikerkönyveket ír.

A testbeszéd kézikönyvében Navarro összefoglalja mindazt, amit a nem verbális kommunikációról tudni érdemes. Több mint 400 viselkedésmintát elemez, hogy bárki megérthesse a viselkedések és gesztusok mögött rejlő valódi szándékokat és érzelmeket.

Megtudhatjuk, hogy mi a jelentése a tudatos és tudattalan mozdulatoknak, mi az árulkodó jele a hazugságnak, mit üzennek az egyes kéz- és testtartások. Ezáltal nemcsak könnyebben megérthetjük embertársaink valódi érzéseit, de mi magunk is tudatosabban kommunikálhatunk, ami mind a szakmai, mind a magánéletben hasznunkra válhat.

Mit jelent a pupillák változása? Hogyan olvasható le valakinek a szájtartásáról, hogy hazudik? Mit árul el lelkiállapotunkról csípőre tett kéznél a hüvelykujjunk helyzete? Mi mindent árul el az érintés jellege és gyakorisága? Létezik, hogy a járásunk és a lábtartásunk többet elmond rólunk, mint a beszédünk?

És további sok száz trükk, hogy helyesen értelmezhessük mások viselkedését, és a legkedvezőbb fényben tüntethessük fel magunkat.

INFORMÁCIÓ:
Kiadó:Libri Könyvkiadó Kft.
Oldalak száma:192
Borító:PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly:240 g
ISBN:9789634335030
Nyelv:MAGYAR
Kiadás éve:2020
Illusztráció:FEKETE-FEHÉR RAJZOK
Fordító:Gyárfás Vera

SZERINTEM: A testbeszéd mindig is érdekelt, viszont akármennyi könyvet is olvasok el a témában, úgy érzem, hogy gyakorolni kell a megfigyelést – sokat. Erre a szerző is felhívja a figyelmet, hogy ezen a területen nem elég olvasni, hanem bizony meg is kell figyelni, hogy azokat a mintákat, melyek összetett jelentést hodoznak, meg tudjuk érteni. Ebben segít A ​testbeszéd kézikönyve.

Itt a blogon is több testbeszéddel kapcsolatos kötetről írtam már (például A testbeszéd enciklopédiája, Testbeszéd a szerelemben, vagy Verj át, ha tudsz!), és ezekben az a nagyszerű, hogy van az a mondás, hogy ismétlés a tudás anyja, tehát minden egyes könyvvel több tárul fel előttem is. Laikusként úgy gondolom, hogy nem túl életszerű bemagolni az összes viselkedésformát, vagy gesztusok jelentését (mert előbb-utóbb szerintem el is felejtenénk, ha nem használjuk aktívan), s noha a felsorolt könyvekben az a közös pont, hogy mesélősen magyaráznak és tanítanak, Navarro kötete pont ennek az ellentéte: pontokba szedve, tömör leírásokkal találkozhatunk a gesztusokkal, mozdulatokkal, többször kiemelve, hogy egy-egy mozdulatnak csak akkor van értelme, ha összetetten elemezzük, más gesztusokkal.

A ​testbeszéd kézikönyve pont emiatt lehet kellemes vagy kellemetlen olvasmány, uyanis meglátásom szerint kevésbé olvasmányos, ám annak tökéletes lehet, aki egy-egy mozdulatsor jelentésére kíváncsi, ráadásul ezek testrészenként vannak csoportosítva, emiatt véleményem szerint remekül kereshető az olvasót érdeklő rész. Ez a könyv a többihez képest is sokkal nagyobb információáradatot zúdít arra, aki kézbe veszi, és ahogyan fent említettem, hacsak nem a bemagolás a cél, egyszerűen lehetetlen mindent megjegyezni, és talán nem is kell. Sokkal inkább abban segít, hogy tudjuk, mire figyeljünk, vagy ha egy helyzetben memorizáltuk a másik viselkedését, később fellapozhatjuk a könyvet a jelentés miatt.

A könyv nem csak a téma miatt tetszett, hanem azért is, mert Navarro eloszlat olyan tévhiteket, mint pédául hogy a félrenézés a csalás vagy a hazugság jele, amik annyira bevették magukat a közhiedelembe is, hogy én például akarva-akaratlanul próbálok ügyelni, hogy ne nézzek oldalra, holott ez csupán annak a leképezése, hogy a beszélő próbálja összeszedni a gondolatait (főleg mondjuk egy stresszes szituációban, mint egy állásinterjú vagy egy vizsga).

Persze a testbeszéd nem kontrollálható tudatosan, így pont emiatt lehet érdekes annak, aki nincs zavarban, ha másokat kell megfigyelnie, vagy éppen egy beszélgetés során képes a mozdulatsorokra is figyelni. A ​testbeszéd kézikönyvét kezdőknek és haladóknak is ajánlom nemtől- és kortól fügetlenül, főleg ha tömör információra van szükségük, és nem igazán szeretnének hosszú felvezetőket olvasni egy-egy jelentéshez kapcsolódóan (erre a bejegyzés elején linkelt kötetek tökéletesek).

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése