2020-06-30

Lucinda Riley – Árnyéknővér (A hét nővér 3.)

Lucinda Riley – Árnyéknővér (A hét nővér 3.) könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló, György Tekla, Tekla Könyvei
FÜLSZÖVEG: Astrope D'Apliése, azaz Csillag élete épp válaszúthoz ér, amikor a nevelőapja haláláról értesül. A nővéreivel a Genfi-tó partján magasodó, gyermekkori otthonukba gyűlnek össze, hogy megemlékezzenek szeretett apjukról, és meghallgassák a végrendeletét. A különc milliárdos, Pa Salt mindnyájuknak egy különleges tárgyat meg egy levelet hagyott örökül, és ennek segítségével, ha a lányok úgy döntenek, közelebb kerülhetnek a valódi gyökereikhez.

Csillag azonban habozik ezt megtenni - fél kilépni abból a szoros és biztonságot nyújtó kötelékből, amely a testvéréhez, CeCéhez fűzi, ami ugyanakkor gúzsba is köti. Végül mégis úgy dönt, hogy elindul az első nyomon. Az útja egy könyvritkaságokat árusító boltba vezeti, ahol a különc tulajdonos figyelmét rögvest felkelti a lány és kivételes története. Csillag számára innentől nincs megállás: egy nem mindennapi nő múltjának nyomába eredve felfedezőútra indul az angliai Tóvidék csodálatos tájain, Beatrix Potter meséinek helyszínén, és még csak nem is sejtheti, mi vár rá. A gyökereit kutatva megdöbbentő titkokkal, nem mindennapi sorsokkal, meglepő fordulatokkal szembesül, és amellett, hogy önmagát is mindjobban megismeri, talán még az igaz szerelem is rátalál.

Lucinda Riley sorozatának harmadik kötetében egy évtizedeken és megannyi helyszínen átívelő nyomozás történetét meséli el. A letehetetlen családregény e kötetbeli főszereplője nemcsak a származásával kapcsolatos kérdésekre találja meg a választ, hanem kénytelen lesz azt is belátni, hogy ha a saját kezébe akarja venni a sorsát, azért tennie kell - ez az út pedig a boldogság ígérete mellett sok-sok áldozatot is követel.

INFORMÁCIÓ:
Kiadó:GENERAL PRESS KIADÓ
Oldalak száma:525
Borító:FÜLES, KARTONÁLT
Súly:456 g
ISBN:9789634520733
Nyelv:MAGYAR
Kiadás éve:2019
Fordító:Szigeti Judit

SZERINTEM: Két kötet alapján (A hét nővér, Viharnővér) ha nem is lehet az összes nővért igazán megismerni, de azért már kaptam egy képet róluk, így Csillag volt számomra az, akit tulajdonképpen sajnáltam, hogy CeCe árnyékában él, alig szólal meg, és gyakorlatilag teljesen el van nyomva. Aztán íme az ő története, ahol gyakorlatilag kivirágzik a lány, és éppen emiatt nagyon szerettem olvasni, bár tény, hogy CeCe itt még az eddigieknél is antipatikusabb lett a Csillaggal való viselkedése miatt.

Csillag őse, akiről a könyv egyik fele szól egy Flora nevű nő, aki az angol Tóvidéken élt, ráadásul ha az élete első látásra unalmasnak is tűnt, több titok is övezte azt, hogy ki is ő valójában. Az első ilyen izgalmas rejtély gyakorlatilag az első perctől kezdve sejthető, ám Flora számára csak később derül ki, a másik viszont több évtizedére is hatással lesz. Gyakorlatilag egyik régen élt nő (a hét nővér felmenői) sorsa sem könnyű, de talán az övé még az előző kettőnél is szívfájdítóbb. Hogy miért, az a regény végén derül ki.

Egy emberi lény szeretet nélkül olyan, akár egy rózsa víz nélkül. Egy ideig eléldegél, de sosem fog teljesen kiviràgozni.

Az első kötet olvasása közben még zavart, hogy túl sok a múltbéli cselekvés, mostanra azonban talán már jobban is élvezem a felmenők történetét, mint az éppen aktuális nővér életének alakulását, noha pont Csillag volt az, akinél az olvasás eleinte nagyon döcögött, pontosan a CeCével való konfliktusai miatt, egészen egyszerűen untatott, hogy ugyan azokat a köröket furja, mint egész életében, de haladás továbbra sem tapasztalható. Szerencsére nem a könyv végén van egy bumm, hanem azért már közben is érezhető némi változás – amikor ezen sikerült átlendülnöm, akkor vált letehetetlenné ez a regény is, csak úgy, mint az előző kettő.

A helyszín itt Anglia, ami sokak számára érdekes lehet, számomra sem maga az ország, sem London nem hordoz semmilyen érzelmi értéket, nem leszek tőle izgatott, ugyanakkor a falusi élet, a szabadság, az elzártság volt az, ami itt nagyon vonzott akár Flora életében, akár Csillagéban, noha a körülbelül 100 éves különbség azért érezhető minden szempontból az életminőségen. Azoknak viszont, akik a nagyvárosi létből ábrándoznak kiszabadulni, mesés helyzetekbe repít ez a könyv, még ha csak képzeletben is.

Boldog pillanatok… – idézte magát Flora. Azon tűnődött, hogy semmi sem tart örökké, még akkor sem, ha az emberek ebben reménykednek. Egyszerűen élvezni kell a pillanatot, amíg tart.

És igen, itt is fontos szerepet kap a szerelem mindkét idősíkon, de ez ne tévesszen meg senkit, vagy ne riasszon el, ugyanis részben nem ez a legfontosabb eleme, részben mégis az: a szerelem és az érzelmek a karakterekre is hatással vannak, befolyásolják a döntéseiket, és gyakorlatilag generációkra határozzák meg a család sorsát. És hogy miért mondom ezt? Mert mindegyik regény olvasása közben igyekszem azon gondolkodni, hogy a szerző elrejtett-e bármiféle utalást, vagy közös kapcsolódási pontot, ami mégis valamilyen szinten összeköti a nővéreket, és igyekszem felfedezni valamilyen mintázatot abban, ahonnan jöttek, noha ezek már tényleg csak olyan extrák, amik a kíváncsiságomat hivatottak kielégíteni.

A kötetek olvashatóak külön-külön is, vannak visszautalások, ám mégis azt javaslom, hogy akinek felkeltette az érdeklődését, haladjon sorrendben, pontosan az ilyen mögöttes érdekességek miatt is, hiszen nem csak a lányokról, hanem a Plejádokról, akikről a nevüket kapták is egyre többet tudhatunk meg, no és ahogyan én is írom, a nagy egész történetben is minden kötettel egy lépéssel közelebb kerülünk a megoldáshoz.

Összességében az Árnyéknővér sajnos nincs versenyben a kedvenc kötetem a sorozatból képzeletbeli díjra, mert a szereplők közül sokat nem igazán tudtam megszeretni a hosszas semlegesség után sem (például Egér, Orlando), ugyanakkor Flora fia és az ő későbbi szála talán a legnagyobb meglepetés volt számomra, emiatt érzelmekből jeles a regény.

Azt hiszem, inkább a női olvasóknak ajánlanám a sorozatot, ha kedveled a romantikát, akkor sem csalódsz, ha pedig annyira nem hoz lázba, akkor nem lesz zavaró az a mennyiség, ami Lucinda Riley sorozatában jelen van, ellenben minden kötettel egy igazán érdekes és izgalmas történelmi utazásra csábít, ráadásul morálisan is elgondolkodtató formában. Nem utolsó sorban pedig azt hiszem mindegyik könyv nagy kérdése, hogy ha nem ragadnának el az érzelmeink, mennyivel másképp alakulna az élet!


A hét nővér-sorozat kötetei:

  1. Lucinda Riley: A hét nővér
  2. Lucinda Riley: Viharnővér
  3. Lucinda Riley: Árnyéknővér 
  4. Lucinda Riley: Gyöngynővér 
  5. Lucinda Riley: Holdnővér 
  6. Lucinda Riley: Napnővér

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése