2020-06-12

Mártonffy Zsuzsa – Akiknek ​két anyja van [Küzdelmes sorsok – történetek az örökbefogadásról]

Mártonffy Zsuzsa – Akiknek ​két anyja van [Küzdelmes sorsok – történetek az örökbefogadásról] könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló
FÜLSZÖVEG: Milyen nő az, aki képes lemondani a saját gyerekéről? Milyen, amikor az örökbe adott felnőttként találkozik az anyjával, akit évtizedek óta nem látott? Milyen egy nevelőszülőnek örökre elválnia egy kisgyerektől, akit születésétől fogva nevelt?
Lehet-e úgy szeretni egy örökbefogadott gyereket, mint a saját vérünket?

Mártonffy Zsuzsa könyvében olyan élettörténeteket ismerhetünk meg, amelyek segítenek, hogy az előítéleteinken, a félelmeinken vagy akár a romantikus elképzeléseinken túllépve jobban értsük az örökbefogadás világát. Ezek a személyes vallomások egytől egyig megrendítőek, hiszen a megszólalók - örökbefogadottak, örökbefogadó szülők, örökbeadók, nevelőszülők és szakemberek - a legbelsőbb vívódásaikat osztják meg velünk. Mártonffy Zsuzsa tapintatosan, mégis lényeglátóan mutatja meg, hogy ezek a sorsok küzdelemről és élni akarásról, szeretetről és szeretetlenségről, kilátástalanságról és megnyugvásról, egyszóval az élet legnagyobb kérdéseiről szólnak.

A könyvben található Örökbefogadás A-tól Z-ig című fejezet közérthetően, tabuk nélkül foglalja össze a gyakorlati információkat, és azt, hogy hogyan is zajlik az örökbefogadás Magyarországon.

INFORMÁCIÓ:
Kiadó:BOOKLINE KÖNYVEK
Oldalak száma:304
Borító:FÜLES, KARTONÁLT
Súly:386 g
ISBN:9789634337782
Nyelv:MAGYAR
Kiadás éve:2020

SZERINTEM: Ha család, akkor az egyik legnagyobb tabutéma az örökbefogadás: nem sokat hallani erről, sokunknak nem sok fogalma van arról, hogy a gyakorlatban ez mit is jelent, vagy hogy hogyan működik egy olyan család, ahol örökbefogadtak egy vagy több gyermeket. Az Akiknek ​két anyja van erről szól, szerintem egy hiánypótló könyv a témában mindenkinek, aki kíváncsi, aki elgondolkodott már az örökbefogadáson, és szerintem annak is, aki teljesen elzárkózik előle.

Bevallom, úgy olvastam ezt a kötetet, hogy jelenleg egyáltalán nem foglalkoztat a téma érdemben, mégis nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy ez igazából mit is jelent. A legtöbbünk szerintem ha meghallja az örökbefogadás szót, akkor sajnálat ébred bennünk, és ha kíváncsiak is vagyunk, egyszerűen nem merünk kérdezni, mert hát mégis csak egy annyira érzékeny téma, hogy azt feltételezzük, erről nem illik beszélni. Nyilván kívülállóként mérlegelni kell, de ebből a könyvből számomra az derült ki, hogy azoknak a családoknak, akiknek ez szerves része a mindennapjaiknak, talán mégsem annyira kényes. Minden esetre a kötetet olvasva nagyon sok dolog kiderül, a meg nem fogalmazott kérdésekre is választ ad.

A szerző nagyon alaposan mutatja be a témát, kezdve azzal, hogy egy-egy fogalom mit jelent (például hogy mit csinál egy nevelőszülő – ezzel kapcsolatosan volt már információm, hiszen a két húgomat nevelőszülők nevelték), hogy mi az örökbefogadás menete, jogi háttere, mennyi időt kell várni a különböző korú és etnikai hátterű gyerekekre, hogyan lehet jelentkezni, határozatot szerezni, stb., sőt, a könyv végén egy komplett kisokos is van erről, főleg azoknak, akik már gondolkodnak örökbefogadáson.

A könyv szerzője, Mártonffy Zsuzsa

Furcsa, de én sose voltam úgy oda a vér szerinti dolgokért. A vér, a vér, ezt sok ideológia fetisizálja. Miközben irtó fontos a családom, igyekeztem könyveimben is mindent megtudni, feltárni, megőrizni róluk, mégis rá kellett jönnöm, hogy a legfontosabb ember, aki most a világon van számomra – mondjuk így, a gyermek előtt –, ő sem a vérrokonom.

A könyv nagy része viszont ahogyan az alcím is mutatja, élettörténetek bemutatása, ezek is több nagyobb fejezetre tagolva: az olvasó megismerkedhet családok mindennapjaival, olyan emberekkel, akiket örökbefogadtak, de már felnőttek, örökbeadó szülőkkel és az okokkal, továbbá abba is bepillantást enged, hogy amikor felnőttként az örökbefogadott megkereste a biológiai családját, milyen fogadtatásban részesült.

Ahogyan a szerző is írja, ha az örökbefogadásról van szó, akkor talán az örökbeadó szülő – jellemzően az anya – nagyobb társadalmi megvetésben részesül, mintha abortuszra ment volna, pedig ahogyan az életben más sem, az örökbeadás sem fekete és fehér: rengeteg sors, egyéni élethelyzetek vannak, amik ahhoz vezetnek, hogy valaki lemonjon a gyermekéről. A tabudöntögetés mellett szerintem ez a másik nagyszerűsége és fontossága a könyvnek, az érzékenyítés, hogy ne egy dolog alapján ítélkezzünk, hanem ismerjük meg a történetet, bár szerintem alapvetően semmi jogunk ítélkezni még akkor sem, ha nem tudunk semmit.

Személy szerint nagyon szeretek olyan témákban is olvasni, amik a gyakorlatban távol állnak tőlem, mert rettentő kíváncsi ember vagyok – talán pont emiatt voltam képtelen letenni a könyvet, pedig csak bele akartam olvasni, hogy a másnapi vizsgám után ülök neki. Nem sikerült. Őszinte és hétköznapi helyzetek történetei, a széppel és a jóval, a küzdelmekkel és az élet árnyoldalaival, ahol minden fejezetből le tud az olvasó vonni valamilyen tanulságot, legyen egyedülálló és gyermektelen, akár kapcsolatban vagy házasságban élő szülő.

Mindenkinek ajánlom, aki szereti tágítani a látókörét, akit akár csak egy picit is érdekel az örökbefogadás témaköre bármilyen szempontból, legyen akár nő, akár férfi, akár fiatal, akár idősebb. Ahogyan írtam, hiánypótló könyv, én nem találkoztam még hasonlóval, és nagyon örülök, hogy olvashattam róla.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése