2020-06-25

Philipp Schott – Egy ​kisállatrendelő hétköznapjai [Vidám történetek kutyákról, macskákról és más állatfajtákról]

Philipp Schott – Egy ​kisállatrendelő hétköznapjai [Vidám történetek kutyákról, macskákról és más állatfajtákról] könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló
FÜLSZÖVEG: A kanadai állatorvos őszinte, humoros, sokszor önironikus történetei eredetileg blogbejegyzések formájában láttak napvilágot. Dr. Schott harmincéves praxisa során szerzett tapasztalatait osztja meg az olvasókkal: hogyan adjuk be a tablettát a macskánknak, milyen zárat szereljünk a hűtőre, ha nem akarjuk, hogy a kutyánké legyen a sült csirke, és mit kezdjünk a halunkkal, ha az félig lenyelte a társát.

De a történetek nem csak az állatokról szólnak. A szerző az évek során felismerte, hogy állatorvosként a kis kedvencek mellett a gazdikkal is kell foglalkoznia, akikről szintén számtalan érdekességet tudhatunk meg.

A kisállatrendelő színes mindennapjairól szóló kedves, szórakoztató történetek megnevettetik, elgondolkodtatják, vagy épp meghatják az olvasót, de senkit nem hagynak hidegen.

INFORMÁCIÓ:
Kiadó:PARTVONAL
Oldalak száma:232
Borító:KARTONÁLT
Súly:260 g
ISBN:9786155783784
Nyelv:MAGYAR
Kiadás éve:2020
Fordító:Novák Petra

SZERINTEM: Gyerekként nagymamámnál volt egy állatos könyv, amiből gyakran kértem, hogy meséljen esténként. Ennek a kötetnek Megható állattörténetek volt a címe, és sokszor tényleg túl meghatóak voltak. Amikor elkezdtem olvasni az Egy ​kisállatrendelő hétköznapjait, az a kötet járt a fejemben, hogy mennyire hasonlít, és közben mennyire más a két könyv – jó értelemben, és mert Philipp Schott szerencsére inkább humorosra vette a figurát, mint érzelmesre, noha azért volt egy-két sztori, amit a könnyeimmel küzdve olvastam.

Mióta a két cicám, Borisz és Kátya velem vannak (majdnem napra pontosan egy éve a bejegyzés születésekor), másképpen olvasom az ilyen történeteket. Részben érdekel, hogy más macskája milyen, részben pedig egy-egy szomorúbb végkifejlet sokkal nehezebb érzelmileg, mint előtte, amikor nem voltak cicáim.Itt pedig felmerülhet a kérdés, hogy inkább kutyás, vagy macskás a könyv, és azt kell mondanom, szerintem arányosan vannak elosztva a történetek, sőt, tényleg találkozhatunk más állatokkal is – nekem a kacsa volt a kedvencem, és a szerző konklúziója, hogy a szeretet nem ismer határokat.

Az Egy ​kisállatrendelő hétköznapjai egy kanadai állatorvos könyve, aki leírja azt is, hogy hogyan lett belőle állatorvos – kezdetben egyáltalán nem erre a pályára készült, a "katalógusból választotta", ami nem mindennapi, hiszen sokan már gyerekként erre a pályára készülnek, például hat-hétévesen én is állatorvos akartam lenni, aztán később szomorúan jöttem rá, hogy túlságosan humán beállítottságú vagyok, és esélytelen a dolog. Szerintem ezek a történetek egy kis pluszt adnak a kötethez, hiszen a szerzőt is megismerhetjük, a motivációját, a gondolatait, habár számomra kicsit sok volt az, amikor az állatorvosok mentális helyzetéről értekezett, noha ez is egy olyan érdekesség, amit szerintem sokan nem gondoltunk volna.

Philipp Schott – Egy ​kisállatrendelő hétköznapjai [Vidám történetek kutyákról, macskákról és más állatfajtákról] könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló
A szerző, Philipp Schott. Forrás: Winnipeg Free Press

Ahogyan a fülszöveg is írja, sokszor a vicces helyzeteket nem a kedvencek, hanem a gazdik okozzák, de mivel ők tudják elmondani a panaszokat, ezért nem meglepő – ezekből is került a könyvbe egy jó adag.

Alapvetően a könyv remek kikapcsolódás volt, a fejezetek nayon rövidek, szóval könnyű beleesni a "csak még egyet elolvasok" mielőtt bármibe belekezdek problémakörbe. Ahogy pedig fentebb említettem, inkább humoros, mint szívszaggatóak a történetek, nagyon sokszor edukatív is, ezért akár 12-13 éves gyerekek kezébe is bátran odaadnám, hiszen aki ennyi idősen szereti az állatokat, annak azért lehet jó olvasmány, akinek pedig nincs házikedvence, nos, ott talán a szülő készüljön fel arra, hogy lehet, hogy hamarosan ezzel fogják ostromolni. Mert összességében egy olyan ember műve ez, aki maga is rajong az állatokért, és a fejezetekből nagyon szépen kirajzolódik az, hogy miért is érdemes kutyát vagy macskát tartani nem csak gyerekes háztartásokban, hanem akár felnőttként is. Egy cica vagy egy kutya remek társ – ezt én magam is meg tudom erősíteni –, rengeteg szeretetet adnak, és nincs olyan élethelyzet, amikor nem férne meg egy kedvenc az otthonunkban.

Pontosan emiatt nem csak állatbolondoknak ajánlom a könyvet, hanem azoknak is, akik egyszerűen nem értik, hogy miért jó kiskedvencet tartani, nem utolsó sorban a már említett kiskamasz korosztálynak lehet remek, akik ezzel nem csak az olvasást tudják gyakorolni, olvasási sikerélményeket szerezhetnek, hanem olyan történeteknek lehetnek a részesei, amik megindítóak, humorosak, és elgondolkodtatóak.

Ha pedig az állattartás hogyanjai érdekelnek természetközeli és holisztikus megközelítésből, akkor a Kutyák és macskák természetes egészsége című könyvet ajánlom gazdiknak és leendő gazdiknak.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése