2020-06-27

Shirley Jackson – Hill ​House szelleme

Shirley Jackson – Hill ​House szelleme könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló, György Tekla, Tekla Könyvei
FÜLSZÖVEG: Négyen érkeznek a Hill House néven ismert kísérteties, ódon épülethez: dr. Montague, a tudós, aki fizikai bizonyítékokat keres a ház falai között zajló, természetfeletti jelenségekre; Theodora, különleges adottságokkal rendelkező asszisztense; Luke, a birtok fiatal örököse; és a törékeny Eleanor, aki képtelen szabadulni múltja terhétől. Kívülállóként keresik a magyarázatot a hely titkára, de nem sokáig maradhatnak csupán tanúk - a ház erőt gyűjt, és hamarosan végleg elragadja egyiküket.

A gótikus horrorirodalom klasszikusaként számon tartott regényből már két mozifilm (A ház hideg szíve, 1963; Az átok, 1999) és egy színdarab is készült, 2018-ban pedig Mike Flanagan forgatott belőle tízrészes Netflix-sorozatot.


INFORMÁCIÓ:
Kiadó:GABO KÖNYVKIADÓ ÉS KERESK.KFT.
Oldalak száma:296
Borító:KARTONÁLT
Súly:320 g
ISBN:9789634067160
Nyelv:MAGYAR
Kiadás éve:2018
Fordító:Bozai Ágota

SZERINTEM: Íme egy modern borító, egy netflixes pecsét, meg én, aki nem olvas fülszöveget általában, az egyenlet vége pedig az, hogy tényleg azt hittem, ez egy maximum néhány éves regény. Aztán olvasás közben néztem utána, hogy 1959-ben jelent meg először, most, hogy írom a bejegyzést pedig itt van előttem, hogy a gótikus horrorirodalom klasszikusa. Ebből süssünk valamit!

Eme felvezető után joggal gondolhatjátok, hogy egy negatív vélemény következik, de nem, ugyanis miután kiderültek ezek a tények, más szemmel kezdtem nézni a történetet. Molyon 70%-ra van "leértékelve" a regény, ami tulajdonképpen rossz, és azon gondolkodtam, hogy miért? Ha tippelnem kellene, akkor azért, mert az azóta eltelt cirka 60 évben megváltoztak az emberek olvasási szokásai, az ingerküszöbünk vállalhatatlanul sokat ugrott fölfelé, és ezekkel a viszonyokkal nehezen tud egy ilyen regény versenyezni úgy, hogy nem vesszük figyelembe a körülményeket.

Olvasás közben valamiért Agatha Christie jutott eszembe, és a Tíz kicsi néger szelleme végig ott motoszkált a fejemben: egy ódon ház, pár ember összezárva, különös események, és hát a szövegek kora is kulcsszerepet játszik, ugyanis itt nincs modern technika, nincs internet, nincs iPhone, amikkel sokkal egyszerűbb lenne akár egy gyilkosság megoldása, akár annak kiderítése, hogy Hill House mitől is olyan ijesztő.

Shirley Jackson – Hill ​House szelleme könyves vélemény, könyvkritika, recenzió, könyves blog, könyves kedvcsináló, György Tekla, Tekla Könyvei

A Hill ​House szelleme emiatt pedig inkább kellemesen borzongató, mint takarómarkolóan ijesztő, az pedig külön csemege, ahogyan az okkultizmusról ír a szerző, és ahogyan a szereplői erről vélekednek. Ó igen, és maguk a szereplők: kísértettörténetet vár az ember, és inkább ismét csak arról kap visszaigazolást, hogy az igazi gonosz az emberekben lakozik, vagy hogy egy nehéz helyzetet néhány félvállról odalökött megjegyzés is képes súlyosbítani, mert a Hill ​House szellemében számomra inkább a pszichológia volt a fontosabb, hogy ki hogyan reagál stresszhelyzetre, és egy nyilvánvalóan félelmetes szituációt ki hogyan igyekszik megoldani. Eleanor minden bizonnyal a leggyengébb láncszem, és ezen a ház sem segített.

Tulajdonképpen ha elvonatkoztatunk attól, amit várunk (kísértettörténet), és inkább a pszichológiai vonalra koncentrálunk és a szereplők egymáshoz fűződő viszonyára, akkor sokkal többet kapunk, mint egy rémmese az '50-es évek végéről. Aki elvárások nélkül veszi kézbe ezt a könyvet, az többet nyer, mondom ezt úgy, hogy én is az első oldalak után gondoltam át, hogy mit olvasok.

Van benne néhány ijesztő rész, de ettől függetlenül szerintem nem csak a horror és a thriller rajongóinak lehet érdekes, hanem azoknak is, akik tényleg nem félnek egy pici borzongástól, illetve akik kedvelik a klasszikus történeteket.

👉 még több könyves kontentet Instagramon és Facebookon találsz, ha pedig a mindennapjaimra vagy kíváncsi, van egy személyes Instám és egy YouTube-csatornám is – iratkozz fel, hogy ne maradj le az új videókról!
👉 Ha szeretnéd, és tudod támogatni amit csinálok, hívj meg egy kávéra a Patreonon keresztül 💗
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése